Mówi się, że grzybobranie to polski sport narodowy. Nic więc dziwnego, że nie tylko latem, w polskich lasach aż roi się od amatorów smaku grzybów. Trzeba jednak pamiętać o tym, że obok smacznych, a co za tym idzie jadalnych grzybów, można spotkać w nich również te, które nie nadają się do jedzenia, a nawet mogą stanowić realne zagrożenie dla zdrowia i życia człowieka. W środę, wspólnie z jasielskim sanepidem zorganizowaliśmy warsztaty, których uczestnicy mieli okazję poznać najważniejsze zasady, jakich należy przestrzegać podczas zbierania grzybów.
Edukacja w zakresie rozpoznawania grzybów jadalnych, niejadalnych i trujących jest jednym z kluczowych zadań Inspekcji Sanitarnej. Dlatego też w porozumieniu z Powiatową Stacją Sanitarno-Epidemiologiczną w Jaśle postanowiliśmy zorganizować warsztaty dla dzieci i dorosłych, których głównym tematem były zasady bezpiecznego grzybobrania. Zajęcia poprowadziły pracownice jasielskiego sanepidu: Sabina Wielgosz, pracownik Sekcji Oświaty Zdrowotnej i Promocji Zdrowia oraz Renata Wojtunik.
W czwartkowe przedpołudnie gościliśmy w GEN-ie uczniów Szkoły Podstawowej nr 2 w Jaśle i Szkoły Podstawowej im. Tadeusza Rejtana w Bączalu Dolnym. Okazuje się, że dzieci całkiem nieźle potrafią odróżnić grzyby jadalne od trujących. Swoją wiedzę w tej materii sprawdziły posługując się modelami grzybów, których wystawę będzie można oglądać w Generatorze Nauki GEN (ul. Bednarska 2) do 4 października br.
Uczestnicy warsztatów pod nazwą „Bezpieczne Grzybobranie: Jak Rozpoznać Grzyby Jadalne i Trujące?” dowiedzieli się też, jak dobrze przygotować się do spaceru po lesie, w tym, jakie niebezpieczeństwa czekają na grzybiarzy w leśnej gęstwinie, czy też na łące.
Dorośli dowiedzieli się między innymi tego, jak uniknąć błędów podczas grzybobrania. Nie zabrakło też przydatnych wskazówek na temat technik zbierania grzybów oraz wielu ciekawostek. Jedna z nich zasługuje na szczególną uwagę. Chodzi o mikoryzę, swoistego rodzaju symbiozę grzyba i roślin, której istotą jest związek korzeni obydwu organizmów. Grzyb otrzymuje od rośliny związki organiczne, wytwarzane przez rośliny w procesie fotosyntezy. Roślina zaś zaopatrywana jest w związki mineralne, głównie fosforowe i azotowe.
“Grzybobranie bez tajemnic” było pierwszym wydarzeniem, jakie zrealizowaliśmy w kooperacji z Powiatową Stacją Sanitarno-Epidemiologiczną w Jaśle.
md